Ulv, ulv, nam, nam

47 ulver skal nå drepes
fordi de oppfører seg som folk.
De dreper andre dyr
for å overleve,
slik vi mennesker også gjør det.

Den 29. september er det
fårikålens dag -
nam, nam.

For sauen vil jeg tro
det er ett fett
hvilken mage den havner i.

Ja – ulven er et vilt dyr
og som må drepe for å overleve -
men til forskjell
fra oss
så dreper den ikke
sin egen art.

(Kåre Bakken)

Dette er egentlig ikke et dikt, men et debattinnlegg. Som har en viss dyster poesi i seg.

Vist 67 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Ja, fårikålen skal de egoistiske sauebøndene få ha i fred for meg. Nå er det slutt! Jeg boycotter all denne kjøttindustrien og alt som har med dreping av dyr for vår fornøyelse å gjøre. Når jeg har tømt fryseboksen, skal det være slutt på å spise fisk også :-) Det er også et dyrplageri! Etter to-tre uker som vegetarianer (tilnærmet) så føler jeg meg i mye bedre form enn jeg har gjort på lenge. Har til og med gått ned et par kilo uten å gjøre noe for det, men matsuget er blitt mindre … (Den FB-gruppen som jeg lærer så mye av og som gir meg så mange gode tips, har nesten 15.000 medlemmer, de fleste veganere, og de fleste er nokså unge. Det synes jeg er så flott!)

De unge er bedre enn sitt rykte. De røyker og drikker mindre enn sine foreldre, og er langt mer kostholds- og kroppsbevisste. Faren er at det lett slår over i kroppshysteri. Moderation, all things to moderation – ikke noen dum leveregel!

Den gyldne middelvei ja – vel, men jeg synes nok det er greit å ta et standpunkt mot det dyrplageriet som matvareindustrien innebærer. Jeg har ikke sett noen tegn på kroppshysteri i de kommentarene jeg har lest hittil, men jeg har nok merket tendenser hos noen til en “krigersk” holdning mot kjøttetere, men stort sett mest som “selvforsvar” for mange av disse (bevisste) ungdommene blir litt mobbet på grunn av livsstilen sin av andre jevnaldrende som ikke tar ting så nøye :-) Det har vært konflikter når en venneflokk er ute på byen og skal kjøpe f.eks.pizza, at en vegetarianer vil ha sin pizza vegetarisk, blir ikke alltid respektert osv.

Slikt blir kanskje de som (foreløpig) tilhører mindretallet tåle? Da jeg var ung var man “rar” hvis man ikke røykte – nå blir røykere mobbet.

Jeg kan forresten gjøre et unntak for mitt vedkommende når det gjelder kjøtt. Jeg synes kjøttproduksjon er motbydelig, men jeg spiser viltkjøtt. Som er skutt av svigersønnen og tilberedt av ham og datteren. Nå som rovdyrene skal utryddes må hjortedyrbestanden holdes i sjakk på andre måter. Baunen solgte forresten mye “roadkill” som de preparerte og parterte selv. Det synes jeg er ok, det er stedvis mye hjort på Vestlandet, rovdyr er fraværende – og biltrefikken blir tettere og tettere.

Voksne bevisste folk skal jo bare gjøre og leve som de vil sjøl, ingen bør prøve å dirigere andre, men det er så mange som ikke tenker over noe som helst og bare følger strømmen. Men som du også antyder, strømmen er nok i ferd med å snu. Gudskjelov for dyrenes skyld, sier jeg, og også for folks helses skyld …

Vi mennesker er heldige som kan velge – eller kombinere. Våre nærmeste nålevende slektninger, sjimpansene, er også altetende men ser ut til å foretrekke “vegetarkost”. Rovdyrene har ikke noe valg, de kan ikke nyttiggjøre seg noen annen føde enn kjøtt. Og byttedyr (hjortedyrene) kan ikke overleve på noe annet enn plantekost.

Det er først og fremst “industrikjøttet” jeg er motstander av – jakt på, og felling av, vilt i kontrollerte former og av kvalifiserte jegere har jeg prinsipielt ikke noe imot. Men jeg er veldig mye imot felling av rødlistede arter, hvorav mange er rovdyr.

Annonse

Nye bilder